Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam27
Toplam Ziyaret732590
Pirahã Halkı ve Dili
Daniel Everett, Pirahã kabilesi'ne dair özellikleri anlatıyor,
videodaki konuşma ve alt yazı İngilizcedir!

Manchester Üniversitesi dilbilim profesörü Daniel Everett Amazonlarda Maici nehri kıyısında yaşayan Pirahã halkının dilini 1977’den beri  inceliyor. Everett, Pirahaların arasında toplam yedi yıl geçirdi, buna karşın bulgularını yayınlamaya bugüne kadar cesaret edemiyordu. Çünkü bulgular, büyük popülaritesi olan doğuştanlık kuramına ters düşüyordu; nitekim genelce diye kabul edilen ve bütün dünya dillerinde olduğu varsayılan bazı dil(bilgi)sel özellikler Pirahãda yer almıyordu; dolayısıyla çağımızın en ünlü dilbilimcisi N. Chomsky ve  S. Pinker için bile bu bulgular dilbilim tartışmalarının odağını oluşturuyor.

Pirahãların en önemli özelliği tutumluluk: Yalnızca üç adıl kullanıyorlar; zaman  anlatan sözcükler bulunmuyor; eylemlerde geçmiş zaman yok. Renkleri somut olarak anlatmak da bu dil için önemsiz. Fakat en şaşırtıcı nokta, yantümce olmaması. Pirahãlar “İşimi bitirince sana gelirim” gibi bir tümcenin yerine “İşimi bitiririm, sana gelirim” der.

Everett “herkes”, “tümü/bütünü”, “daha çok” gibi sayı sözcüklerini de köylülerden hiç duymadığını söylüyor.  Everett “bir”e yakın anlamı olan “hói” diye bir sayı sıfatı duyduğunu, ancak bu sıfatın aynı zamanda “küçük” ya da “daha az” anlamına geldiğini belirtiyor (Örneğin “büyük bir balık” yerine “iki küçük balık”). Pirahãlar işlerini parmak hesabıyla yürütüyorlar.

Columbia Üniversitesi’nden ruhdilbilimci P. Gordon “Science” dergisinde yayınlanan çalışmasında güvercinler ya da şempanzeler sayılardan ne kadar anlıyorsa, Pirahãların da o kadar anladığını, “sayı kavramı” olmayınca sayıları ayırt etmenin de olanaksız olduğunu  söylüyor.

Everett Pirahãlara birden ona kadar saymayı öğretmek için sekiz ay uğraşmış, ancak öğretememiş. Everett bunun Pirahãların aptal olduğu anlamına gelmediğini, zekalarının  önlisans düzeyindeki bir kişinin zekasından daha düşük olmadığını belirtiyor.

Everett bütün bu olağandışı durumları şöyle açıklıyor: Dil, kültür aracılığıyla dünyaya gelir. Pirahãların kültürü ise “şimdi ve burada  yaşamak”  biçiminde özetlenebilir. Sadece doğrudan doğruya yaşananlar anlatılmaya değer bulunuyor. Bütün olaylar konuşma anına bağlıdır. Bu yaşam biçimi soyutlamayı ve geçmişle karmaşık bağlantılar kurmayı engelliyor, böylece dili sınırlıyor.

Pirahãların çocuklara ad verme yöntemi de ilginç: Çocuğa, herhangi bir yönüyle benzediği bir kabile üyesinin adı veriliyor. Bugün ve şimdi önemi olmayan şey unutuluyor. Örneğin çoğu kişi dede ve nenelerinin adını anımsamıyor.

Evrensel dilbildisinin özünü sesbilgisinin mi, biçimbilgisinin mi ya da başka bir dilbilgisel ulamın mı oluşturduğu konusu tartışmalı olsa da, dilbilimin duayeni 77 yaşındaki Chomsky’nin tartışmasız kabul ettiği bir şey var: bir yapının kendi kendisinin bir parçası olarak yinelenmesi (Rekursion). Chomky’ye göre yineleme olmadan ne matematik, ne bilgisayar ne de felsefe olurdu. İlke olarak, yineleme olmasaydı yantümce kurmak da olanaksız olurdu. Pinker buna dayanarak diyor ki: Pirahãda yantümce yok ise; yineleme, insan dilinin kendine özgülüğünün kaynağı ve nedeni, hatta evrensel dilbilgisinin bir öğesi de olamaz. Bu görüş, Chomsky’nin çürütülmesi anlamına gelir.

Bu bulgular, sözcüklerin düşünceyi belirlediğini savunan B. Whorf’u yeniden gündeme oturtmuştur.

Bugün itibarıyla hiç kimse Everett’in bulgularını doğrulayacak ya da çürütecek durumda değil. Çünkü onun gibi iyi Pirahã bilen yok. Buna karşın Chomsky’nin de çevresinden olmak üzere birçok araştırmacı bu yıl Maici’ye gidip Everett’in bulgularını/savlarını yerinde inceleyecek

(Rafaela von Bredow’un Der Spiegel’deki  haberinden aktaran: Prof. Dr. Tahir Balcı; 17. sayı, 24.4.06, s. 150-152).

Anasayfa

www.kosektas.net





Hayatlarını tam bağımsızlık uğruna feda edenlere selam olsun, Cumhuriyet'in 101. yılı kutlu olsun!

kosektas.net

Cumhuriyet Bayramı'nın Anlam ve Önemi

GÖKYÜZÜNDE NEHİRLER VAR

Dünya edebiyatının heyecan verici sesi Elif Şafak'tan, tüm zamanların en büyük destansı şiirlerinden birinin gölgesinde, iki nehir boyunda yaşayan, üç karakteri kapsayan yeni bir roman: Gözkyüzünde Nehirler Var



Yazar Elif Şafak, 16-20 Ekim 2024 tarihleri arasında düzenlenecek olan 76. Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılış basın toplantısına bizzat katılacak ve bir konuşma yapacak.

Gökyüzünde Nehirler Var Okuma Etkinliği: 17 Ekim 2024, 19:30, Shauspielhaus Frankfurt
Ticket

ELİF ŞAFAK

Elif Şafak'ın son romanında, tek bir yağmur damlası bin yıllar boyunca yükselip düşüyor. MÖ yedinci yüzyılda Ninova'da, büyük bir kütüphane inşa etme takıntısıyla Mezopotamya destanı Gılgamış'ı dine küfrettiği için yok edilmekten kurtaran kral Aşurbanipal'in kafa derisine düşüyor; 19. yüzyıl Konstantinopolis'inde, destanın İncil öncesi bir tufanı tasvir eden kayıp bir bölümünü bulmak için resmi bir görevle yeni gelmiş olan Arthur'un üzerine düşüyor. Destan, 21. yüzyıl Yezidilerinin katliamdan Irak'ın kurak dağlarına kaçarken yanlarında taşıdıkları bir şişedeki son su damlası olarak yeniden ortaya çıkıyor.

Türk yazarın İngilizce yazdığı dokuzuncu ve toplamda 13. romanı olan Gökyüzünde Nehirler Var, "üç karakter, iki nehir ve bir şiirden" oluşan bir hikâye. Nehirler Thames ve Dicle, şiir ise Gılgamış. Ancak Şafak, bir damla suyu birleştirici motif yapmak istemiş, çünkü "iklim krizinden bahsettiğimizde herkesi etkileyen bir tatlı su krizinden bahsediyoruz, ancak dünyanın bazı bölgelerinde bu durum özellikle kötü. Su sıkıntısı çeken ülkelerin yedisi Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yer alıyor ve bunun kadınlar ve yoksul insanlar için çok büyük sonuçları var."

Şafak'ın Londra'daki evinin çalışma odasında konuşuyoruz; her türden kitap, Romeo adında küçük beyaz bir köpeğin altında rahat ettiği deri kaplı büyük bir masanın üzerindeki kitaplıklarda yükseliyor. "Çılgınca araştırma yapıyorum," diyor Şafak. "Biliyorsunuz, uzun süre akademideydim, siyaset bilimi, kadın ve kültürel çalışmalar alanlarında. Bu disiplinler arası bilgi birikimi gerçekten değer verdiğim bir şey ve insanların bunu ayrı kutulara koymasından hoşlanmıyorum. Fikirlerle, çokluklarla, nüanslarla, katmanlarla dolu romanları seviyorum - bu gerçekten kalbime hitap ediyor. Yani çok fazla araştırma var ama aynı zamanda çok fazla hayal gücü ve sezgi de var."

Tanıştığımızda, okul döneminin sonudur ve Şafak'ın iki genç çocuğu da önemli sınavlarını yeni bitirmiş olarak etrafta dolanmaktadır. Ancak hem evden hem de Şafak'ın kendisinden bir dinginlik havası yayılıyor. Yüzeyler düzenli. Elinde çay bardakları ve büyük dilim ev yapımı keklerle içeri süzülüyor, sonra da dünyanın gidişatından duyduğu endişeyi ve kurmacanın son demokratik alanlardan biri olduğuna dair inancını anlatmaya koyuluyor.

Şafak'ın diğer söylem biçimlerine karşı olduğu söylenemez. Romanlarının arasına kurgusal olmayan eserler de serpiştirilmiştir; son olarak sosyal medyanın etkisi üzerine zarif bir meditasyon olan How to Stay Sane in an Age of Division'ı kaleme almıştır. Üç Ted Konuşması yapmış, birçok gazetede köşe yazıları yazmış ve X (eski adıyla Twitter) üzerinden 1,6 milyon takipçisine düzenli güncellemeler göndermiştir. Ayrıca, kişisel günlüklerinden anekdotlar ve içgörüler derlemek için Unmapped Storylands adlı kendi haftalık Substack'i vardır. Bunlar, keşfettiği ihmal edilmiş tarihi karakterlerden dilin kendine has özellikleri üzerine düşüncelere ve yazarlara yönelik ipuçlarına ("Klavyeye çay dökmeyin") kadar uzanıyor.

Ama romanlar merkezde yer alıyor. "Birçok yönden," diyor, "bence kurgu, aşırı kutuplaşmış ve parçalanmış zamanlarımızın panzehiri. Hala incelikli sohbetler yapabildiğimiz, aynı anda birden fazla düşünceye sahip olabildiğimiz, zor konuları açabildiğimiz ve sakince düşünebildiğimiz bir yer. Ayrıca biraz yavaş düşünebileceğimiz bir yer, çünkü her zaman acele karar veriyoruz. Bu empatiyle, kendinizi başka bir kişinin yerine koymaya çalışmakla, birkaç gün boyunca birkaç saatliğine o kişi olmaya çalışmakla ilgili. Bunun ruh için çok iyi ve alçakgönüllü bir egzersiz olduğunu düşünüyorum."

Kendi romanları, romantizmin dinle buluştuğu (Havva'nın Üç Kızı), Kıbrıs'ın siyasi travmalarının bir incir ağacı tarafından gözlemlendiği (Kayıp Ağaçlar Adası) ve bütün bir romanın öldürülmüş bir İstanbul seks işçisi tarafından bir çöp kutusundan anlatıldığı (Booker listesinde yer alan Bu Tuhaf Dünyada 10 Dakika 38 Saniye) büyüleyici bir alanda yer alıyor.

"Doğu ile Batıyı, halk hikâyeleri ile Avrupa kanonunu karıştırmakla ilgileniyorum. Kurmacamın köprü kurucu olmasını istiyorum, ama kalbim her zaman çeperlere, hikayelerini duymadığımız insanlara, silinmiş gerçeklere gidiyor," diyor Şafak. "Bazı açılardan bu benim kendi yolculuğum, çünkü hayatım bu şekilde gelişti. Hiçbirimiz tek bir kutuya ait değiliz ama ben bir çokluğa sahibim."

Şafak, anne ve babası ayrıldıktan ve filozof babası 20 yıl boyunca hayatından çıktıktan sonra ilk yıllarını büyükannesinin yanında geçirmiş. Ankara'nın muhafazakâr bir mahallesinde, kendi kuşağından bir Türk kadını için alışılmadık bir şekilde, annesi evlenmek için bıraktığı üniversiteyi tamamlamak üzere geri dönmüş.

Şafak, büyükannesinin nazardan korunmak için kurşun eriten bir "şifacı" ve aynı zamanda bir hikaye anlatıcısı olduğunu söylüyor, "bu yüzden Anadolu'nun sözlü kültürüne çok derin bir şekilde hakimim". Şafak sekiz yaşındayken günlük yazmaya başlamış. "Ama gerçek hayat o kadar sıkıcıydı ki söyleyecek neredeyse hiçbir şeyim yoktu ve ben de var olmayan insanlar ve yaşanmamış şeyler hakkında yazmaya başladım. Günlüklerden kısa öykülere çok hızlı bir yolculuk oldu ve o andan itibaren hep yazmaya devam ettim."

10 yaşındayken hayat birdenbire daha zorlu bir hal aldı. Annesi birden fazla dil bilerek mezun olmuş, dışişleri bakanlığında bir iş bulmuş ve ilk görev yeri İspanya olmuş. Şafak, "Madrid'in ortasında, tek Türk öğrenci olduğum bu çok uluslararası, lüks okula zumlanmak benim için büyük bir kültür şokuydu," diye hatırlıyor. "Çok hızlı İspanyolca öğrenmek zorundaydım. İngilizceyi çok hızlı öğrenmem gerekiyordu ve bu deneyimi gerçekten çok sevdim. Don Kişot'u İspanyolca okuyabilmek; birdenbire İngilizce'de artık erişebileceğim geniş bir edebiyat olduğunu keşfetmek - işin en parlak kısmı buydu. Zor kısmı ise diğer çocuklara ayak uydurmaktı. Çok içine kapanık biriydim ve okulda çok zorbalığa maruz kaldım."

İspanyolca ikinci dili olmasına rağmen, İngilizce onun şiirler yazdığı ve günlüğünü tuttuğu güvenli alanı oldu. Yıllar sonra, ilk romanlarını Türkçe yayınladıktan sonra, tamamen İngilizceye geçmeye karar verdi. "Hayatımda öyle bir an geldi ki kendimi çok boğulmuş hissettim," diyor. "Ama bu çok korkutucu bir şeydi, çünkü siz bir hiçsiniz. Yeniden sıfırdan başlamak zorundasınız. Aynı zamanda paradoksal bir şekilde özgürleştiriciydi çünkü Türkiye'de romancı olmak gerçekten zor ve kadın olmak daha da zor. Söylediğiniz, yazdığınız her şey saldırıya uğrayabilir, hedef gösterilebilir; yargılanabilir, sürgün edilebilir, hapsedilebilirsiniz - kelimeler ağırdır, bilirsiniz. Başka bir dilde yazmak bana nereden geldiğime daha yakından bakabilmem için gereken bilişsel mesafeyi sağladı."

"Benim için" diyor, "en büyük dönüm noktası İstanbul Piçi'nden sonra yargılanmak oldu. O sırada hamileydim. Ve tesadüf eseri, doğum yaptığımın ertesi günü beraat ettim. Bütün bir yıl gerçekten tedirgin ediciydi. Sokaklarda resmime tüküren ve AB bayraklarını yakan gruplar vardı. Kimse bunun ne anlama geldiğini bilmese de Türklüğe hakaret etmekle suçlandım. Oldukça gerçeküstüydü çünkü kurgusal karakterlerin sözleri romandan alınarak mahkemede kanıt olarak kullanıldı ve bunun sonucunda Türk avukatım Ermeni kurgusal karakterlerimi savunmak zorunda kaldı."

Tamamen karanlık bir tablo çizmek istemiyor, "çünkü Türkiye'deki okurlardan da çok sevgi gördüm". Ama ekliyor: "Sanırım bu beni birçok yönden yaraladı. Otoriteler açısından Türkiye'de romancı olmak çok zor, özellikle de benim yazdığım şekilde, çünkü tarihimizdeki sessizlikleri sorguluyorum."

Gökyüzünde Nehirler Var, Şafak'a Ortadoğu'daki güçler arasında dostluk kazandırması pek mümkün olmayan iki cephede bir kez daha savaşa giriyor. Bunlardan ilki, Türkiye'nin ağırlıklı olarak Kürtlerden oluşan güneydoğu bölgesinde, Dicle Nehri üzerindeki antik mağara kent Hasankeyf'in sular altında kalmasına yol açan baraj inşasına karşı. Yerel bir aktivist grubun 2020 yılında "kıyamet" olarak tanımladığı olayda, burada yaşayan 80.000 kadar insan yerinden edildi.

"Tüm bu bölge, hem tarihi hem de ekolojisi nedeniyle çok değerli. Sadece 50 yıl sürecek bir baraj için binlerce yıllık kültürel değerleri ve eserleri yok ettiler" diyor. "Ayrıca, baraj inşa ettiğinizde nehrin aşağısındaki suyun akışını değiştiriyor ve diğer ülkeleri de etkiliyor. Dolayısıyla uluslararası çözümlere ihtiyacımız var. Sadece bir ülkenin suyu kendine almasından ziyade, ülkelerin birlikte hareket etmesine ihtiyacımız var."

Karşı karşıya kalınan ikinci adaletsizlik ise, Orta Doğu'da yüzyıllardır katliamlara maruz kalan dini bir azınlık olan Ezidi halkının yaşadığı zulümdür. Vadilerinin sular altında kalmasından kaçan Narin ve büyükannesinin karakterleri, 2014 yılında Irak'ta İslam Devleti tarafından gerçekleştirilen ve 5.000'den fazla kişinin öldürüldüğü, binlerce kadın ve çocuğun esir alınarak cinsel köleliğe zorlandığı soykırımın içine düşüyor.

Şafak, "Ezidiler, tarih boyunca kendilerini çevreleyen hemen her kültür ve din tarafından en çok kötülenen, yanlış anlaşılan ve kötü muamele gören azınlıklardan biri ve çok hassas, savunmasız, güzel bir topluluk" diyor. "Bu konudan bahsetmek istiyorum, çünkü biz konuşurken 3,000'e yakın Yezidi kadın ve kız çocuğu hala kayıp olabilir. Ve bu kadınların çoğu Türkiye'de, Suriye'de, Irak'ta, Suudi Arabistan'da -tırnak içinde- sıradan evlerde esir tutuluyor."

Sadece birkaç yıl önce, Ankara'da Şafak'ın büyüdüğü mahalledeki bir evden bir Ezidi kız kurtarıldı. "Düşünüyorum da, büyükannemin evinden sadece birkaç sokak ötede, sıradan bir evde bir kız çocuğu esir tutulmuş ve korkunç zulümlere maruz kalmış. İnsanların bunu görmemesi nasıl mümkün olabilir?" diye soruyor. "Bu kadar hissiz olmaları nasıl mümkün olabiliyor? Hâlâ konuşmamız gereken çok şey var çünkü soykırım henüz bitmedi."

 Tüm hikayelerin altında sömürge tarihi ve kültürel eserlerin mülkiyeti hakkında son derece güncel sorular yatıyor. Romanı yazarken, Londra'daki British Museum'dan yapıldığı iddia edilen hırsızlıklar ve New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi'ndeki nesnelerin kaynağı hakkındaki skandallarla tartışmanın sıcaklığı aniden yükseldi.

"Kültürel miras kime aittir?" diye soruyor Şafak. "Batı dışı dünyadan gelen birçoğumuz için bu özellikle önemli bir konu. Elbette tüm insanlığa ait. Ama aynı zamanda, hakkında hiç konuşmadığımız bölgedeki azınlıklara da ait. Bu çok karmaşık bir durum. Birden fazla katman var, biliyorsunuz. Bu yüzden bu romanı yazmak istedim - bununla başa çıkmak için."

Guardian, 3 Ağustos 2024



Köşektaş Köyü Bilgisunum Sayfası'nda yer alan metin, resim, fotograf gibi tüm içeriklerin hakları asıl sahiplerine aittir! Söz konusu bu içerikler, sahiplerinin rızası olmadan, matbu ya da dijital, başka ortamlarda kullanılamaz!

kosektas.net, Köşektaş Köyü Bilgisunum Sayfası


www.kosektas.net|İletişim: kosektas@kosektas.com| Son Güncelleme: 11 Ekim 2024
10 yıl boyunca tarikat ve cemaatler içerisinde yer alan ve şeyh yardımcılığına kadar yükselen Tekeli, "Bütün şeyhler, tarikatlar, cemaatler sahtedir. Buralarda tecavüz ve taciz vardır. Tacizin ana kaynağı sadece tarikatlar değil, kuran kursları, yurtlar ve cemaatlerdir. Bunlar din pazarlayan, namussuz ahlaksız insanlardır. Ben bunların hepsini gördüm ve yaşadım” dedi. Tekeci ayrıca, mahallelerde açılan “Sıbyan mektepleri”nin ne kadar tehlikeli olduğunu, devlet kurumlarının hangi cemaat ve tarikatlara paylaştırıldığını detaylarıyla anlattı.
12.12.2022
Merdan Yanardağ, bu kitapta insanlık tarihinde kalıcı izler bırakan büyük bir medeniyetin, geri kalmışlık ve sefaletinin nedenlerini sorguluyor. İslam dünyasının içine sürüklendiği şiddet / terör sarmalının kaynaklarını araştırıyor. • Bu kitap, insanlık tarihinin en büyük entelektüel intiharını ve uygarlık dramlarından birini anlatıyor. Bu anlamda elinizdeki kitap, Batı kültür havzasında yaşayan toplumların, Ortaçağı aşıp, akıl ve bilim çağını yakalamalarına karşın, İslam dünyasının bunu neden başaramadığının hikâyesidir.
12.12.2022
Prof. Dr. M. Orhan Öztürk, Cumhuriyet Kitapları tarafından yayımlanan Biat Toplumunun Kökenleri: Özerk Benlik - Kul Benlik adlı incelemesinde, özerk benlik, kul benlik kavramlarını, “biat toplumunun ruhsal kökenleri”ni örneklerle tanımlıyor. Toplumumuzda günden güne artan kadın cinayetlerinin, çocuk istismarlarının, hayvanlara karşı şiddetin, doğaya ve çevreye karşı vurdumduymaz davranışların temelinde nasıl bir ruh hali vardır? Toplumun ve devlet yönetiminin hemen her kesimini sarmış görünen değerler yozlaşmasının kökenleri nelerdir? Cumhuriyet’in önemli atılımlarının ve Dil Devrimi’nin, özerk benlikli yurttaşlar yaratmadaki rolü nedir? Sorunlarımızın kaynaklarını tanımadan neyle savaşacağımızı bilebilir miyiz?
10.12.2022
Soluk soluğa girdi muayenehaneye ve “Kocam ölüyor, yetişin doktor bey,” dedi; felfecir okuyan gözleriyle. Kısa bir soruşturmadan sonra, kocasını arı soktuğunu, arı zehrine karşı alerjisi olduğunu öğrendim; acil çantamı alarak ve Park Taksi durağından bir taksiye binerek, Dikili’nin İsmet paşa Mahallesinin yukarı kısımlarına doğru çıkmaya başladık. Hem hastaya nasıl bir tedavi uygulamam gerektiğini düşünüyor, hem de arabanın geçtiği sokağa bakıyordum.
27.01.2016
20. yüzyılın başta gelen bilim felsefecisi Karl Popper 1973 yılında Cambridge Üniversitesi'nde verdiği bir konferansta "anlamlılığın anlamı nedir?" (what is the meaning of "meaning"?) sorusunu irdelemekteydi. Popper, insanı insan yapan, adına “dil” dediğimiz çok yönlü ve karmaşık mekanizmanın niteliğini ve günlük yaşamdaki işlevliliğini, kendi bünyesindeki dilbilgisi, sesbilgisi, sözdizimi, anlamlılık (semantik) yapılarıyla, somut ve şeffaf matematik - fizik işlemleri gibi, bir yandan saat gibi tık tık çalışan düzenli bir sisteme, öte yandan, algılanması güç soyut ve bulanık kara bulutlara benzetiyordu. Başlığı “Dil, bir saat ve karabulutdur” şeklinde olan konferansını, “Tüm fizik ve matematikçiler dilbilimci olma özlemindedir. Her dilbilimci de fizikçi veya matematikçi olma özlemindedir” (!) sözüyle konuşmasını bitiriyordu.
23.02.2013
İnsanlık tarihi kadar uzun bir geçmişe sahip olan ve zamanla değişik boyutlar kazanan müziğin, insanlar üzerine çok çeşitli tesirleri vardır. Bu tesirler hem menfî hem de müspet olabilmektedir. Müzik, halk arasındaki anlayışa göre ekseriyette bir eğlence vasıtası olarak görülmesine karşın, esasen duygu ve düşünceleri seslerle anlatma veya sesi düzenli ve estetik maksatlara uygun şekilde kullanma sanatıdır. J.J. Rousseau'ya göre müzik, sesleri kulağa hoş gelecek şekilde terkip etmektir. Müziğin sadece bir eğlence aracı olmadığının, insan ruhunun ve vicdanının derinliklerinden zihin ve düşünce dünyasına kadar uzanan bir iletişim yolu olduğunun anlaşılmasıyla, müziğin bu özelliğinden nasıl istifade edebiliriz düşüncesi, çok sayıda ilmî araştırmaya zemin teşkil etmiştir....
08.04.2012
Birinci Dünya Savaşı’nda, 1915 yılı Aralık ayı zemheri soğuğunda, yazlık giysilerle, Sarıkamış’ta dağ ardında mevzilendirilerek, Oltu’dan Allahüekber Dağları’na sürülen doksan bin asker, Ruslara bir kurşun bile sıkamadan, önce bitlenir, sonra da soğuktan donup ölür. Bunun üzerine Ruslar, karşılarında hiçbir askeri güç kalmadığından, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Rize ve Sivas yakınlarını kolayca işgal ederler. Hem Ruslar, hem onların desteklediği Ermenilerin kıyım ve öldürmeleri nedeniyle, bu bölgelerde yaşayan tüm Türkler, evlerini, yurtlarını terk etmek zorunda kalırlar. Bunlardan çoğu İç Anadolu Bölgesi’ne doğru göç ederek, ulaşabildikleri köylere geçici olarak yerleşirler.
26.03.2012
Türkçenin özleştirilmesi, geliştirilmesi ve zenginleştirilmesine çok büyük emeği geçen dilbilimci yazar Emin Özdemir'in "Anlatım Sanatı" kitabı Bilgi Yayınları'ndan Mart 2012'de çıktı. Anlatımda yaratıcı olamayan diyalogda başarılı olamayacağı gerçeği bilindiğinden kitabın herkes için yazıldığı daha başlığından anlaşılıyor. Kitap, Türkçeyi doğru, güzel ve etkili bir biçimde konuşmak, yazmak isteyen herkes ve öncelikle Türkçeyi kullanma yetilerini geliştirmek isteyen yerli yabancı tüm öğrenciler ve öğretmenler için önemli bir başvuru kaynağı olma amacını taşıyor.
21.03.2012
Anlatılır: İki komşu kadın, önce “davlaşmışlar” sonra da saç saça, baş başa kavga ederek birbirini dövüp giysilerini yırtmışlar. En çok dövülen o olmalı ki, akşam eve gelen kocasına olanı biteni, bire bin katıp, ağlayarak anlatmış. Onu döven kadın kesinlikle mahkemeye verilecek, hapislerde çürütülecek. Adam çaresiz. Sabah erkenden kalkıp komşu kadını mahkemeye vermek için Hacıbektaş’a gitmiş. Günün her saatinde, yarı sarhoş durumdayken bile “muska” yazan Ali Hoca`nın arzuhalci dükkanına varmış.
14.03.2012
Şehleray Dili

Bedros Tıngır'ın Evrensel Dili Şehleray
The Seh-lerai Language

Şair Bedros Tıngır'ın dünya barışına hizmet etmesi için tasarladığı, icat ettiği ve kurallarını, gramerini oluşturduğu Şehleray dilinin hazin hikâyesi...

Şair Bedros Tıngır’ı (Petros Tıngıryan) ve tasarladığı Şehleray dilini pek bilen yoktur. Kendisi 19. Yüzyılda 40 yıl boyunca İzmir Buca’da yaşamış ve 1881 yılında Buca’da ölmüş Ermeni bir şairdir. Dokuz dile (Ermenice, Yunanca, Latince, Arapça, Farsça, İtalyanca, İngilizce, Fransızca, Sanskritçe) hâkim olan Tıngır, 1865 yılında burada, uluslararası olarak kullanılabilecek Şehleray dilini icat etmiştir. Bu dil Tıngır’a göre, bütün ülkeler arasında barışı ve sevgiyi teşvik edecek, dinler üstü, diller üstü, uluslar üstü kimlikli bir dil olacaktır. Tıngır, çeşitli dinlere ve dillere bölünmeye maruz kalmadan evrensel tek bir dilin ulusları birbiriyle bütünleştireceğine ve hatta tüm bireysel çekişmelere, tüm kavgalara ve tartışmalara bir son vereceğine inanmıştır. Tıngır, dilinin dünya çapında, tüm uluslar tarafından sevgi ve direniş olmadan kabul edileceğini hayal etmiştir. Hedefinde, yıkılmayacak bir Babil Kulesi inşa etmek vardır.

Böyle bir hayat felsefesi benimsemesinde, Tıngır’ın yaşadığı kimi olaylar da etkili görülmektedir. Tıngır, 3 Eylül 1799'da Konstantinopolis'te doğmuş, 21 Ekim 1811 yılında Ermeni Katolik Mekhitarist İlahiyat Fakültesi’nde rahiplik için eğitim almak üzere Viyana'ya gönderilmiştir. Bedros'a 7 Eylül 1813'de dini bir sembol taşıyan Karapet ismi verilmiştir. On dokuz yaşında bir rahip olarak görevlendirilen Karapet, Konstantinopolis'e dönmüş, ancak 1827-1830'da başkent Ermeni Ortodoks Patrikhanesi tarafından kışkırtılan Ermeni Katoliklerine yönelik zulüm sırasında şehirden gönderilmiştir (Russell, 2012, s.3). Tıngır, ilk önce Bükreş'e gitmiş, 8 Ocak 1828'de Viyana'daki manastırına dönmüş, buradan hem Ermeni Katolikliği hem de kendisine verilen Karapet ismini reddederek ayrılmıştır. Yolculukları onu son olarak İzmir'e taşımıştır. Fikrimce, dinler ve diller üstü, barış ve sevgi taşıyacak bir dil icat etme motivasyonunun altında, yaşadığı zorlu mücadeleler yatmaktadır.

Tıngır, icat ettiği yeni dili, çeşitli dillerin çeşitli seslerinden, özellikle Sanskritçe'den oluşturmuş, çeşitli karakterlerin parçalarından oluşan bir amalgam yaratmıştır. Herhangi bir ulus tarafından kabul edilip kullanılmadığından Şehleray, bir dil olarak adlandırılamamıştır. Tıngır, icat ettiği dil için bir gramer kitabı ve sözlük hazırlamıştır. Oluşturduğu alfabeyi temel aldığı bir müzikal notalama sistemi dahi geliştirmiştir (Russell, 2012, s.3).

Eğitiminin bir kısmını Viyana’da, bir kısmını da İstanbul’da tamamlayan Tıngır, şair olmasının yanı sıra bir dilbilimci olarak da kabul edilebilir. Kendisi, yeni oluşturduğu Şehleray dilinde şiirler yazmış, gelen ziyaretçilerine bu dilin Fransızca tercümesinden şiirler okumuştur. Fakat kendisi dışında Şehleray dilini anlayabilen, o dilden eserleri okuyabilen biri olamamıştır maalesef. Elbette elimize ulaşan eserleriyle, özellikle de yazdığı gramer kitabı ve sözlük vasıtası ile dilin analizi ve bu dil üzerinden yazılan şiirlerin analizi mümkündür.

Tıngır, Buca’daki evinin girişine, kendi tasarladığı dili kullanarak ‘’Ayzeradant’’ yani ‘’Bilgelik Tapınağı’’ yazmıştır (Russell, 2012, s.4). Evinde dilbilimi üzerine çokça kitap içeren bir kütüphanesi bulunmaktadır. Ünlü yazar William Saroyan, Bedros Tıngır’ın yakın arkadaşlarındandır. Bedros Tıngır’ın yaşadığı yer bugün, Tıngırtepe olarak adlandırılmaktadır; lakin orada yaşayan halkın Bedros Tıngır hakkında bir bilgisi olmamakla birlikte, Şehleray dili hakkında da fikirleri bulunmamaktadır.

Bugün, Bedros Tıngır’ın evini görmek mümkün değildir; Tıngır’ın evinin bulunduğu yerin üzerinde Mevlana Celaleddin Rumi’nin devasa bir heykeli bulunmaktadır. Şehrin hafızasının geri kazandırılması, Bedros Tıngır’ın çok önemli bulduğum dil felsefesinin görünür kılınması için Tıngır hakkında geniş kapsamlı araştırmalar başlatılmalı, çeviri faaliyetleri yapılmalıdır.

Gözde YILMAZ 

Kaynakça:

Russell, James (2012) "The Seh-lerai Language", Journal of Armenian Studies.

Harvard Library